Szukasz pomysłu na przyjęcie w gronie przyjaciół lub rodziny? Polecamy pyszne tapasy Bartka Kieżuna – Krakowskiego Makaroniarza (https://www.facebook.com/KrakowskiMakaroniarz/) i dziennikarza magazynu Kukbuk.

Faszerowane papryki

Składniki

  • 5 czerwonych papryk
  • pudełko koziego twarożku
  • limonka
  • oregano
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Papryki przecinamy wzdłuż na połowę i usuwamy gniazda nasienne. Połówki papryk układamy na oliwie, podlewamy delikatnie wodą, solimy i dusimy około kwadransa, aż zrobią się miękkie. Do twarożku dodajemy startą skórkę z limonki, szczyptę oregano, sól i pierz, mieszamy i dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Kiedy papryki zmiękną przestudzamy je chwilę i nakładamy na wewnętrzną stronę kozi ser. Zwijamy rulonik, przebijamy w dwóch miejscach wykałaczką i przecinamy na pół. Stawiamy tapas na talerzyku jak sushi i korzystając z nadchodzącej wiosny nakładamy na górę nieco kiełków.

Daktyle w jamon serano

Składniki

  • 20 daktyli (najlepiej królewskich)
  • kozia rolada dojrzewająca
  • 10 plasterków jamon serano

Przygotowanie:

Z daktyli usuwamy pestki nacinając je delikatnie. W miejsce pestki wsuwamy kawałek koziego sera. Daktyla owijamy połową plasterka szynki i przebijamy szpadką.

Tortilla ziemniaczana z anchois

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 biała rzodkiew
  • 12 filecików anchois
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 jajek, najlepiej „zerówek”
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki i rzodkiew obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do ciepłej, osolonej wody, zagotowujemy i po chwili odcedzamy. W formie włożonej papierem do pieczenia układamy warstwami przestudzone warzywa. Między warstwy wsypujemy posiekaną pietruszkę. Jajka rozkłócamy i mieszamy ze śmietaną, solimy i pieprzymy. Powstałym sosem zalewamy warzywa w formie do pieczenia. Na wierzchu układamy fileciki anchois. Pieczemy w 180 stopniach około 35/40 minut. Tortillę podajemy nieco przestudzoną.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Składniki

  • 2 filety z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 2 pomarańcze
  • garść rodzynek
  • garść włoskich orzechów
  • garść suszonych śliwek
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy cukier. Kiedy się skarmelizuje dokładamy do niego pocięte na niedużą kostkę, obrane pomarańcze. Kiedy pomarańcze zaczną się rozpadać, przekładamy całość do blendera. Miksujemy na masę o wyraźnej fakturze i przedkładamy z powrotem na patelnię. Dokładamy posiekane śliwki, orzechy i rodzynki, solimy i pieprzymy. Podgrzewamy wszystkie składniki razem, by smaki się połączyły. Odstawiamy z płyty. Na drugiej patelni, na oliwie, przesmażamy kurczaka pociętego w kostkę. Kiedy zrobi się złoty, doprawiamy go solą i pieprzem. Po krótkim studzeniu układamy kurczaka w kokilkach (małych miseczkach) z przygotowanym wcześniej sosem.

Polędwiczki wieprzowe z chorizo

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka wędzona papryka
  • oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przesmażamy na oliwie. Polędwiczki tniemy na niedużą kostkę i dokładamy je na patelnię. Podsypujemy oregano i smażymy na złoto. Wlewamy na patelnię nieco przegotowanej wody i dusimy  mięso około kwadransa. Kiedy polędwiczki będą miękkie, a woda odparuje dokładamy na patelnię pocięte w plastry chorizo i doprawiamy wędzoną papryką, smażymy chwilę i podajemy.

Montini di mandorle

Składniki

  • mąka migdałowa 200 g
  • cukier 140 g
  • jajko „zerówka”
  • skórka z pomarańczy z 1 sztuki
  • likier arancello 15 ml

Przygotowanie:

Mąkę migdałową i cukier wsypujemy do miski i mieszamy, by połączyć składniki. Wbijamy jajka (lub 1 jajko), wsypujemy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i znów mieszamy. Z powstałej masy lepimy kuleczki, które zgniatamy delikatnie pięcioma palcami, tak by uzyskać kształt stożka. Tak przygotowane górki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 8 minut.