Poniżej prezentujemy przepisy na typowe dania kuchni hiszpańskiej opracowane przez znakomitego hiszpańskiego kucharza Jose Perez Diaza, właściciela restauracji La Iberica w Warszawie.

Wątróbki drobiowe w sosie z sherry Pedro Ximenez

Higados de pollo al Jerez de Pedro Ximenez

Typowe danie z Andaluzji, szczególnie często spotykane w Kadyksie, Sewilli i Maladze.

Składniki (5 porcji)

  • 1kg wątróbek z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szt. goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka octu czerwonego z Jerez (vinagre de Jerez)
  • 0,5 litra sherry Pedro Ximenez
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę, szalotki i czosnek pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać wcześniej pokrojone warzywa: najpierw czosnek i szalotkę, po około 2 minutach dodać paprykę a po kolejnej minucie marchewkę. Smażyć na wolnym ogniu ok. 6-8 minut.  W międzyczasie oczyścić wątróbki i wstawić do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 5 minut (do delikatnego podpieczenia i odsączenia nadmiaru wody). Wyjąć wątróbki z pieca i odsączyć dokładnie z resztek wody. Osuszone wątróbki dodać do wcześniej podsmażonych warzyw. Dodać łyżkę octu z Jerez i doprawić szczyptą cynamonu, solą i pieprzem. Podsmażać przez kolejne 2 minuty, a następnie zalać wszystko sherry Pedro Ximenez do całkowitego przykrycia wątróbek (około 0,5 litra). Wszystko gotować na wolnym ogniu aż do momentu zredukowania objętości sherry do połowy. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Krewetki w sosie pil pil 

Gambas al pil pil

Danie to oryginalnie pochodzi z Kraju Basków, ale obecnie można je spotkać w całej Hiszpanii.

Składniki (1 porcja)

  • 10 średnich krewetek śródziemnomorskich
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgen
  • 1 szt. czuszki
  • sól
  • papryka słodka i ostra
  • brandy

Przygotowanie:

Krewetki w sosie pil pil najlepiej przygotować w niedużym naczyniu ceramicznym, ale można do tego celu również wykorzystać niedużą patelnię.  Do naczynia włożyć pokrojony wcześniej w plasterki czosnek i obrane krewetki. Wszystko zalać oliwą z oliwek, tak, żeby przykryć krewetki.  Posolić do smaku i dodać czuszkę (ilość zależy od gustu). Wstawić na bardzo mały ogień i smażyć aż krewetki się zaróżowią, a oliwa będzie się gotować. Dodać odrobinę dowolnego brandy. Kiedy alkohol całkowicie wyparuje zdjąć krewetki z ognia i doprawić odrobiną papryki słodkiej i ostrej. Najlepiej podawać od razu po zdjęciu z ognia, jeszcze bulgoczące.

Kotleciki jagnięce z grilla 

Chuletas de cordero al grill

Potrawa charakterystyczna dla prowincji Castilla – La Mancha.

Składniki (5 porcji)

  • 300g kotlecików z jagnięciny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 ml. oliwy z oliwek
  • sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

To danie jest wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu pod warunkiem, że użyjemy do niego wysokiej jakości mięsa. Na kilka godzin przez grillowaniem kotleciki należy zamarynować w rozmarynie, czosnku i oliwie z oliwek. Tak przygotowane kotleciki grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej, po 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa). Po wyłożeniu na talerz dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolnymi warzywami.

Ośmiornica z grilla 

Pulpo al grill

Danie typowe dla wybrzeży Hiszpanii, choć obecnie popularne na terenie całej Hiszpanii.

Składniki (5 porcji)

  • 1 macka ośmiornicy (średnia lub duża)
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • ćwiartka/połówka cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Podstawą tego dania jest mrożona ośmiornica dobrej jakości. Jeśli mamy ośmiornicę świeżą powinniśmy ją najpierw zamrozić, ponieważ po ugotowaniu świeża ośmiornica nigdy nie będzie odpowiednio miękka. Ośmiornicę rozmrażamy, a następnie pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowaną ośmiornicę kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy na odrobinie oliwy z oliwek przez około 15-20 minut, aż ośmiornica będzie miękka. Po zdjęciu z patelni ośmiornicę należy posolić i popieprzyć do smaku. Podajemy ją z sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, posiekanej natki pietruszki i czosnku. Na talerzu powinna się również znaleźć ćwiartka/połówka cytryny (którą także można zgrillować).

Jose Perez Diaz

JosePerez

Jose Perez Diaz urodził się w Maladze na południu Hiszpanii w rodzinie z bogatą tradycją gastronomiczną.  Swoją karierę jako kucharz rozpoczął już jako nastolatek w lokalnych restauracjach w rodzimej Andaluzji. W wieku 20 lat postanowił rozwinąć swój talent kucharski i wyruszył zdobywać nowe doświadczenia do Wielkiej Brytanii. Pracując na wyspach poznał tajniki wielu kuchni z całego świata. Dzięki temu zrozumiał jak wyjątkowa i różnorodna jest jego rodzima kuchnia i stał się  orędownikiem tradycyjnej kuchni hiszpańskiej opartej na wysokiej jakości produktach. 8. lat temu przeprowadził się do Polski, a dwa lata później wraz Miguelem Angelem Capitanem otworzył restaurację „La Iberica”, która w 2010 roku otrzymała tytuł „Knajpy Roku” nadawany przez Gazetę Wyborczą.

ZABIERZ RODZINĘ I PRZYJACIÓŁ W KULINARNĄ PODRÓŻ

Odkryj smaki Hiszpanii