Piekarniki z nowoczesnymi funkcjami

Jak wybrać odpowiedni piekarnik? Na co zwracać uwagę? Pierwszy krok do podjęcia właściwej decyzji to odpowiedź na pytanie – do jakich potraw piekarnik będzie nam najczęściej potrzebny i jakich funkcji od niego oczekujemy. Niekoniecznie najdroższy i najbardziej zaawansowany technologicznie model jest najlepszym wyborem, jeżeli nie będziemy wykorzystywać jego możliwości.

Nowoczesne piekarniki mają wiele funkcji i udogodnień. Wśród nich jest tzw. must have, czyli to, co pomoże nam wygodnie obsługiwać piekarnik i ułatwi przygotowanie pysznych potraw. 

*Termoobieg – równomiernie rozprowadza ciepło w piekarniku, pozwala piec jednocześnie na kilku poziomach i uzyskać jednakowe efekty nawet podczas przyrządzania większej ilości potraw. Daje oszczędność czasu i energii elektrycznej. 

*Szybkie nagrzewanie – dzięki tej funkcji można zaoszczędzić czas i prąd. Funkcja uruchamia najwyższą moc piekarnika, dzięki czemu ustawiona temperatura jest osiągana w czasie krótszym o 60%.

*Prowadnice teleskopowe – zwiększają komfort i bezpieczeństwa obsługi piekarnika. Nawet blachę z bardzo ciężkim naczyniem można lekko i stabilnie wysunąć do końca bez ryzyka zsunięcia się naczynia. Na przykład wszystkie modele piekarników marki Teka mają prowadnice teleskopowe na jednym lub dwóch poziomach (dodatkowo modele HL 890, HL 870 i HKL 870 mają prowadnice z pełnym wysuwem, a to oznacza jeszcze łatwiejszy i bezpieczniejszy dostęp do pieczonych potraw).

*Chłodzenie obudowy i zimne drzwi – dzięki tym technologiom nie grozi nam (a szczególnie młodszym domownikom) poparzenie, gdy dotkniemy drzwiczek pracującego piekarnika. Np. piekarniki Teka z linii Ethos mają tzw. Cool Touch System, dzięki któremu maksymalna temperatura drzwi nie przekracza 60°C (dużo poniżej normy UNE-EN 60335).  

*Kilka/kilkanaście funkcji pieczenia – każdy elektryczny piekarnik ma kilka podstawowych funkcji, jak: tradycyjne pieczenie (górna lub dolna grzałka), grill, grill + nawiew, rożen, pizza, termoobieg. Mogą być też dodatkowe, m.in.: rozmrażanie, wyrastanie ciasta drożdżowego, pieczenie z parą. Dla osób, które pieką często, ważnym parametrem jest oszczędność energii elektrycznej. Na przykład piekarniki Ebon marki Teka mają funkcję Eco, umożliwiającą przygotowanie potraw przy minimalnym zużyciu energii – piekarnik wyłącza się kilka minut przed pełnym przygotowaniem potrawy, wykorzystując ciepło nagromadzone w piekarniku (można tak piec ryby i mięsa).

*Termosonda – to przydatna funkcja dla osób, które często przygotowują mięso i ryby. Wbita w potrawę sonda sprawdza wewnętrzną temperaturę pieczonego mięsa lub ryby i gdy potrawa osiąga pożądany poziom (mięso mocno wypieczone, delikatne, krwiste), piekarnik wyłącza się automatycznie. Termosondę posiada np. model HL 890 Teka.  

*Specjalne emalie ułatwiające czyszczenie wnętrza piekarnika – ścianki piekarników oraz blachy do pieczenia są pokryte specjalną emalią łatwą do czyszczenia. Np. w piekarnikach Teka to Crystal Clean – bardzo gładka i jednolita powłoka, do której nie przywiera tłuszcz, a pozostałości z pieczenia łatwo usunąć.

* Zaawansowane, jednocześnie tanie rozwiązanie ułatwiające czyszczenie piekarnika proponuje Teka – to emalia Hydroclean, którą jest pokryte wnętrze piekarnika i blachy do pieczenia. Na dno chłodnego piekarnika wlewa się szklankę wody i włącza funkcję Hydroclean, która odparowuje wodę i kondensuje parę na ściankach komory. Po 24 minutach piekarnik sam się wyłącza. Co istotne temperatura jest wtedy na tyle niska, że można od razu usunąć zanieczyszczenia bez ryzyka poparzenia. Przy tym nie trzeba używać chemicznych środków czyszczących.

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl