Jaki piekarnik do zabudowy?

Bez niego niemożliwe byłoby upieczenie ulubionego ciasta czy też pożywnej zapiekanki lub pieczeni. Jeśli projekt naszej kuchni przewiduje wkomponowanie AGD w ciąg szafek, pozostaje nam zdecydować, jaki piekarnik do zabudowy będzie dla nas najlepszy i w którym miejscu go zamontować – w słupku czy jednak tradycyjnie, pod płytą grzewczą.

Wysokość i pojemność

Piekarniki do zabudowy mają z reguły tę samą szerokość, dopasowaną do szafek o szerokości 60cm. Jeśli jednak pieczemy mało, możemy zrezygnować ze standardowej wielkości sprzętu o pojemności ok. 70l na rzecz bardziej kompaktowego modelu o wysokości 45cm i pojemności ok. 44l, takiego jak np. WISH Maestro HLC 840.

Przyjemność z pieczenia

Praktycznie standardem jest już to, że piekarniki do zabudowy wyposażone są w termoobieg zapewniający równomierne pieczenie na kilku poziomach jednocześnie, bez ryzyka przenikania się smaków czy zapachów. Większość modeli dostępnych na rynku wyposażonych jest już też w ułatwiające wkładanie i wyciąganie potraw, teleskopowe prowadnice.

Decyzja o tym, jaki piekarnik do zabudowy wybierzemy, będzie opierać się więc przede wszystkim na jego wielkości i wyglądzie, dostępnych programach pieczenia odpowiadających naszym potrzebom oraz klasie efektywności energetycznej, przy czym najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście sprzęt o klasie A lub wyższej.

Z funkcji, w które wyposażony może być piekarnik do zabudowy, szczególnie godne uwagi są:

  • Grillowanie i gotowanie na parze, co umożliwi inny sposób przygotowania potraw niż tradycyjne pieczenie.
  • Szybkie nagrzewanie i automatyczne programy ułatwiające proces pieczenia i dobór parametrów.
  • Wbudowana termosonda, która nie tylko wskaże wysokość temperatury wewnątrz potrawy, ale i automatycznie wyłączy urządzenie, gdy danie będzie gotowe.
  • Emalia łatwoczyszcząca i automatyczne czyszczenie. Urządzenia TEKA wyposażone są w systemy:
    • czyszczenia parowego Hydroclean®, który wymaga jedynie wlania na dno piekarnika szklanki wody, ustawienia odpowiedniego programu, a po 24 min przetarcia wnętrza szmatką, by znów było czyste i lśniące,
    • czyszczenia temperaturą Pyroliza, w którym wnętrze piekarnika wykorzystując wysoką temperaturę oczyszcza się ze zbędnych zabrudzeń i pozostałości, pozostawiając jedynie łatwy do sprzątnięcia popiół.
  • Potrójne przeszklone drzwi przede wszystkim zabezpieczają front piekarnika przed nagrzewaniem się i gwarantują bezpieczeństwo użytkowania, w drugiej kolejności izolują ciepło oszczędzając tym samym zużycie energii elektrycznej.