Gotowanie na parze jest doskonałym sposobem przygotowywania potraw. Para pozwala zatrzymać cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Nadaje się do przyrządzania różnych rodzajów żywności: warzyw, ryb, owoców morza, drobiu, pierożków, klusek czy deserów. Dania przygotowane na parze są kruche, wilgotne i doskonale smakują. Mają apetyczny wygląd ze względu na zachowane kolory i strukturę składników. A do tego łatwo je przyrządzić – nawet początkujący kucharz bez wysiłku sobie poradzi, uzyskując wspaniałe rezultaty. Jest jeszcze jedna ważna zaleta pary – para zapobiega przenikaniu smaków i zapachów z poszczególnych składników, dlatego w jednym naczyniu można równocześnie szykować np. rybę i różnorodne warzywa. Szybko i wygodnie. Dzięki specjalnemu systemowi naczyń TEKA Multicook każdy piekarnik z linii TEKA Wish można wykorzystywać do przygotowywania potraw na parze.

Jak to działa?
System TEKA Multicook, to zestaw naczyń, przeznaczonych do używania w piekarniku. Zestaw zawiera naczynie ze szklaną pokrywą z silikonem, dwa metalowe pojemniki, blachę głęboką i ruszt. Do gotowania na parze w piekarniku wystarczy nalać do głębokiej blachy ok. 500 ml wody, ułożyć warzywa lub ryby w metalowych pojemnikach lub na ruszcie, zamknąć naczynie szklaną pokrywą i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150⁰C. Szczelna pokrywa z silikonem, sprawia, że z naczynia, w którym jest pełno pary, wilgoć nie wydobywa się na zewnątrz. Multicook pozwala też piec i grillować potrawy oraz przygotowywać kilka dań w tym samy czasie. Wymiary: 46 cm x 38,2 cm.

Multicook