Przechowywanie żywności

Zapewne nie ma takiej osoby, która co jakiś czas nie musiałaby wyrzucić zepsutego jedzenia. Częściowo jest to wynik złego planowania zakupów, częściowo natomiast wina spada na niewłaściwe przechowywanie żywności. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad, aby dłużej cieszyć się smacznymi, świeżymi produktami. 

Niezastąpiona lodówka

Chłodziarko-zamrażarka to chyba najbardziej potrzebne urządzenie w każdej kuchni. W temperaturze pokojowej mikroorganizmy namnażają się najszybciej. W temperaturze poniżej 5⁰C wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Dlatego nie należy trzymać łatwo psującej się żywności poza lodówką. Potrawy ugotowane powinny zostać włożone do lodówki w ciągu dwóch godzin, a najlepiej od razu jak ostygną. Przy czym należy pamiętać, aby zjeść je w ciągu 3 dni od ugotowania. Nie bez znaczenia jest także gdzie i jak umieścimy produkty z chłodziarce. W nowoczesnych chłodziarkach temperatura wewnątrz jest wszędzie podobna, ale i tak warto odpowiednio grupować żywność:

  • Na najwyższych półkach, gdzie temperatura może być nieco wyższa (ok 7⁰C), przechowujemy produkty mleczne takie jak twarogi, jogurty, kefiry, sery twarde, mleko i masło. To także dobre miejsce do trzymania dżemów i powideł. 
  • Na środkowych półkach, w temperaturze 5⁰C układamy wędliny i gotowe potrawy. Należy przy tym pamiętać, aby wkładać je do lodówki w zamykanych pojemnikach. Mięso i ryby należy kłaść jak najniżej, ponieważ optymalną temperaturą do ich przechowywania są 2⁰C.
  • Na dolnych półkach, a najlepiej w specjalnie do tego przeznaczonych szufladach, przechowujemy większość warzyw i owoców. Poza lodówką należy trzymać owoce egzotyczne takie jak mango, awokado czy banany. Także cytrusy, jabłka i gruszki wolą wyższą temperaturę. W chłodziarce nie powinno się również trzymać pomidorów, ogórków, ziemniaków czy marchwi. Wybierzmy dla nich zacienione, przewiewne i suche miejsce. Jeśli natomiast mamy jakikolwiek przekrojony owoc, warto umieścić go w lodówce i pamiętać, aby zjeść go w ciągu 2 dni.
  • Komora BIO, którą można znaleźć w chłodziarkach TEKA TKI3 325 DD, CI 342, NFE3 650 i NFE2 320 pozwala na długotrwałe przechowywanie żywności. Utrzymywana jest w niej stała temperatura bliska 0⁰C (od 0°C do 3°C). Komora przeznaczona jest do przechowywania świeżych produktów, takich jak: warzywa, mięso, ryby, ser itp. W niskiej temperaturze nie tracą tak szybko cennych witamin i związków mineralnych, dlatego dłużej pozostają świeże i smaczne. 
  • Na drzwiach lodówki jest miejsce na jajka, napoje, ketchup, musztardę czy chrzan.
  • Poza lodówką przechowujemy miód, olej, produkty sypkie czy zamknięte konserwy. Jeśli po otwarciu nie zużyjemy konserwy w całości, zawartość przełóżmy do pojemnika i przez krótki czas przechowujmy w lodówce. 

Bezkonkurencyjne mrożonki

Mrożenie to niezwykle efektywny sposób przechowywania żywności. Podczas procesu mrożenia żywność nie traci smaku oraz zapachu, zachowuje także większość witamin i składników odżywczych. Przygotowując produkty do mrożenia dobrze jest podzielić je na niewielkie porcje i szczelnie popakować w plastikowe woreczki lub pudełka. Im mniej powietrza w opakowaniach tym lepiej. Na każdym opakowaniu warto umieścić opis oraz datę zamrożenia. Sam proces zamrażania powinien odbywać się szybko, dlatego wiele nowoczesnych zamrażarek wyposażono w specjalną funkcję szybkiego zamrażania (modele TEKA NFE3 650, NFE2 320, NFL 430, NFL 340). Musimy pamiętać, aby do zamrażarki wkładać wyłącznie produkty przestudzone lub schłodzone, układając je blisko, jeden obok drugiego. Rekomendowana temperatura w zamrażarce wynosi -18⁰C.  

Mrozić można prawie wszystko m.in. mięso, wędliny, pasztety, owoce, warzywa, zupy, pierogi, masło, pieczywo czy zioła. Do zamrażania nie nadają się majonezy, jogurty, śmietany  oraz surowe owoce i warzywa, które zawierają dużo wody, takie jak sałaty, rzodkiewki, melon, ogórek czy kapusta.

Warto także zwrócić uwagę na odpowiednie rozmrażanie produktów. Najbardziej niebezpieczna jest temperatura pokojowa, w której najszybciej namnażają się drobnoustroje. Dlatego mięso najlepiej zacząć rozmrażać dzień przed spożyciem w chłodziarce, a zamrożone warzywa czy pierogi wrzucać bezpośrednio do wrzącej wody. Nigdy nie wolno powtórnie zamrażać raz rozmrożonych produktów.

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl

ZADBAJ O SWOJĄ LODÓWKĘ

Chłodziarko-zamrażarka, to jedno z najważniejszych urządzeń w każdej kuchni. Warto poznać kilka prostych wskazówek, które zapewnią jej dłuższe życie i pozwolą zaoszczędzić energię. Na początku dobrze zastanów się, gdzie ustawić lodówkę. Znaczne oszczędności można uzyskać przez umieszczenie jej w chłodnym miejscu. Unikaj stawiania chłodziarko-zamrażarki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak piekarniki i kaloryfery oraz w miejscach nasłonecznionych. W prawidłowej pracy lodówki ważną rolę odgrywa również regularne rozmrażanie, które chroni parownik przed grubymi warstwami lodu, dzięki czemu może on pracować wydajniej. Jeżeli warstwa lodu wynosi 3-5 mm, czas na rozmrażanie. Pamiętaj także o usuwaniu kurzu. Skraplacz z tyłu lodówki i miejsce pod lodówką powinno być wolne od kurzu i zabrudzeń. Nie zostawiaj długo otwartych drzwi i nie otwieraj ich zbyt często. Do wnętrza lodówki dostaje się wtedy ciepłe powietrze, co niepotrzebnie uruchamia sprężarkę. Wymień uszczelkę w drzwiach, jeśli zauważysz, że nie zamykają się prawidłowo. Najprostszym sposobem na sprawdzenie czy uszczelka nie wymaga wymiany, jest włożenie w drzwi lodówki zwykłej kartki. Jeśli kartka nie wypada – wszystko jest w porządku. Zwracaj także uwagę, czy źle ustawione produkty nie przeszkadzają w całkowitym zamknięciu drzwi. Zawsze ostudź jedzenie przed włożeniem go do chłodziarki. Parująca żywność powoduje szybsze oblodzenie parownika, a do tego urządzenie zużywa więcej energii, aby utrzymać stałą temperaturę w środku. Zamrożoną żywność rozmrażaj w chłodziarce. Zapewni to bezpieczniejsze rozmrażanie i lepsze wykorzystanie chłodziarki. Optymalna temperatura we wnętrzu chłodziarki powinna wynosić 4-5 °C. Żywność przeznaczoną do zamrożenia (po ostygnięciu) warto włożyć do chłodziarki przed przeniesieniem do zamrażarki. Aby uniknąć zbędnego oblodzenia w zamrażarce, wkładaj do niej żywność w szczelnych opakowaniach. Odpowiednia temperatura wewnątrz zamrażarki to –18 do –20 °C.


TEKA ma w swojej ofercie zarówno chłodziarko-zamrażarki wolnostojące NFE2 320 i NFE3 650 side-by-side jak i modele do zabudowy TKI3 325 DD oraz CI 342.

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl