INDUKCJA CZY GAZ?

Wiele osób urządzając kuchnie zastanawia się jaką płytę wybrać: indukcyjną czy gazową.
Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy, które warto poznać.

Płyty gazowe

Gotowanie na gazie ma wielu zwolenników. Część szefów kuchni nie wyobraża sobie innego sposobu obróbki termicznej. Według nich tylko ogień pozwala wydobyć z przygotowywanych potraw niepowtarzalną głębię smaku, poprzez efektywne podgrzewanie zarówno dna jak i boków naczynia. Do gotowania na gazie nie trzeba używać specjalnych naczyń. Każdy garnek jaki znajdziemy w domu będzie można wykorzystać. Gaz znakomicie się sprawdza np. w przypadku tradycyjnego chińskiego WOKa o półokrągłym dnie. Niewątpliwą zaletą płyt gazowych jest ich cena. Płyty gazowe są zazwyczaj tańsze od płyt indukcyjnych. Oczywiście wśród dostępnych modeli płyt gazowych znajdują się także modele ekskluzywne wykonane z najwyższej jakości materiałów, jednak w dalszym ciągu w porównaniu do ceny płyt indukcyjnych ich cena pozostaje atrakcyjna. Płyty gazowe są także tańsze w eksploatacji, ponieważ w Polsce ceny gazu są znacznie niższe niż ceny energii elektrycznej. Specjaliści podkreślają także ich wysoką niezawodność. Warto również zwrócić uwagę na urozmaicone wzornictwo płyt gazowych, które daje większe możliwości wyboru modelu dopasowanego do wnętrza. Płyty gazowe różnią się od siebie zarówno materiałem z jakiego wykonana jest ich podstawa – dostępne są modele z różnej grubości stali nierdzewnej oraz ze szkła, jak i kształtem rusztów oraz pokręteł.

W ofercie TEKA można znaleźć między innymi:

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl

Płyty indukcyjne

Indukcja to najbardziej nowoczesny i bezpieczny sposób gotowania. W płytach indukcyjnych przepływ ciepła następuje wyłącznie pomiędzy płytą a dnem naczynia. Wytwarza się wtedy siła elektromagnetyczna i powstaje pole indukcyjne emitujące ciepło. Takie rozwiązanie zapewnia wyjątkową skuteczność i szybkość działania oraz eliminuje straty energii. Płyta zużywa jej jedynie tyle ile potrzeba do ogrzania postawionego garnka. Płyty indukcyjne są bezpieczniejsze od tradycyjnych. Nagrzewają się tylko nieznacznie od gorącego naczynia. Łatwiej jest też utrzymać je w czystości. Nie przypali się na nich wylane mleko czy sos, dlatego wystarczy jeden ruch ściereczką i płyta z powrotem będzie czysta. Płyty indukcyjne umożliwiają bardzo precyzyjne ustawianie mocy, dzięki elektronicznemu sterowaniu. Automatyka czasowa pozwala zaprogramować każde z pól płyty niezależnie od siebie. Natomiast automatyka gotowania to funkcja, która polega na pracy pola grzejnego przez pewien czas z mocą maksymalną dla szybkiego zagotowania. Po upływie tego czasu moc pola przełącza się automatycznie do poziomu ustawionego pierwotnie. Inną wygodną funkcją jest „Stop&Go”, której działanie przerywa na pewien czas pracę płyty. Funkcja szczególnie użyteczna w sytuacji, gdy zmuszeni jesteśmy do chwilowego pozostawienia płyty bez kontroli (telefon, dzwonek do drzwi, krótka wyprawa do sklepu po brakujące składniki itp.). Naciśniecie jednego przycisku przełącza wszystkie aktywne pola grzejne w tryb podtrzymania temperatury i pozwala na moment bezpiecznie pozostawić płytę bez nadzoru. Należy jednak pamiętać, że do gotowania na płycie indukcyjnej trzeba używać garnków wykonanych z metalu przewodzącego fale elektromagnetyczne. Jak sprawdzić, które garnki poradzą sobie z indukcją? Jest na to łatwy sposób. Wystarczy wziąć zwykły magnes, np. taki na lodówkę i przyłożyć go do garnka. Jeśli magnez się przyczepi – naczynie będzie dobre.

W ofercie TEKA można znaleźć między innymi:

  • płytę indukcyjną IRC 9430 KS o oryginalnym półokrągłym kształcie
  • płytę indukcyjną IB 9530 z 5 polami grzejnymi
  • płytę indukcyjną IZ 6420 ze sterowaniem multislider
  • płytę indukcyjną IZF 6424, na której można stawiać garnki w dowolny sposób
  • płytę indukcyjną IRF 3200 o szerokości 30cm idealną do małych kuchni
Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl