Jak dobrze wybrać okap 

Podstawowe kryterium to dobór okapu do zabudowy meblowej. Od projektu kuchni zależy bowiem czy będzie potrzebny model wyspowy, przyścienny, wertykalny, podszafkowy teleskopowy lub całkowicie schowany w szafce. Do stylistyki kuchni musimy też dopasować wzornictwo okapu – proste, nowoczesne, rustykalne czy klasyczne.  

W ostatnim czasie karierę robią okapy zwane wertykalnymi czy też skośnymi. To nowoczesne okapy kominowe, montowane przy ścianie, pochylone pod kątem około 45 stopni. Funkcjonalnie niczym nie różnią się od modeli kominowych, są jednak wygodniejsze w użytkowaniu. Dzięki tej konstrukcji dostęp do naczyń na płycie kuchennej jest łatwiejszy – nie musimy wsuwać głowy pod okap, by zajrzeć do garnków stojących głębiej. Modele skośne są też ciekawsze wzorniczo. W większości z nich filtry są osłonięte taflami czarnego lub białego szkła, co jest bardzo efektowne. W niektórych osłony otwierają się w czasie pracy okapu, w innych, zwanych szczelinowymi, na tafli są tylko podłużne otwory, poprzez które okap zasysa opary.

Teka ma w swojej ofercie tego typu okapy. To modele DVS 983 – przyścienny wertykalny, szer. 90 cm, wydajność max: 800 m3/h, oświetlenie LED 2 x 2 W, inox i szkło (cena 1329 zł w wersji White, 1239 zł w wersji Black) – oraz DVS 673, przyścienny wertykalny, 60 cm, wydajność max. 665 m3/h, oświetlenie LED 2 x 2 W, inox i szkło (cena 1159 zł w wersji White, 1119 zł w wersji Black).

Wyciąg czy pochłaniacz

Drugą istotną sprawą jest sposób przyłączenia okapu do systemu wentylacyjnego. Okapy mogą działać jako pochłaniacze lub wyciągi. Pochłaniacz filtruje powietrze w tzw. obiegu zamkniętym i po oczyszczeniu wywiewa je z powrotem do kuchni. Nie jest podłączony do kanału wentylacyjnego.

Wyciąg musi być podłączony do wentylacji – wyciąga bowiem zapachy z kuchni i wywiewa je do kanału wentylacyjnego. Jest skuteczniejszy od pochłaniacza i polecany do kuchni, w której gotuje się intensywnie. Jednak wybór nie zależy tylko od naszych preferencji. Jeśli wybieramy wyciąg, to kuchnia musi mieć własny kanał wentylacyjny. W domu jednorodzinnym to nie problem, jednak w budynkach wielorodzinnych często kanał jest wspólny dla kilku pięter, i w takiej sytuacji można zamontować jedynie pochłaniacz, gdyż wyciąg wywiewałby zapachy do sąsiadów wyżej. Mając pochłaniacz, należy pamiętać o wymianie filtrów węglowych co kilka miesięcy, by skutecznie usuwały nieprzyjemne zapachy. Filtry metalowe (także w okapach działających jako wyciągi) oczyszczają powietrze z drobinek tłuszczu i można je myć, nawet w zmywarce.

Wydajność okapu

Kolejny aspekt to wydajność okapu. Im większe pomieszczenie, tym większa musi być wydajność okapu. Skąd mamy wiedzieć jaka wydajność będzie odpowiednia? Zakłada się, że powietrze powinno być przefiltrowane przez okap 6-7 razy w ciągu godziny. Jeśli np. mamy kuchnię połączoną z pokojem i razem mają ok. 30 m2, to kubatura całego pomieszczenia wynosi 81 m 3 (30 m2 x 2,7 m wysokości). By okap 7-krotnie przefiltrował powietrze, musi mieć wydajność co najmniej 567 m3/h (81 x 7=567). To zagwarantuje, że zapachy będą efektywnie odprowadzane na zewnątrz budynku.

Cicha praca

Często większa wydajność okapu oznacza też jego głośniejszą pracę. To istotny parametr, szczególnie gdy kuchnia jest połączona z pokojem dziennym.  Dlatego warto wybierać modele z nowoczesnymi silnikami, które gwarantują możliwie ciche działanie. Nowością na rynku są silniki EcoPower stosowane w okapach firmy Teka , które nie tylko pracują cicho i wydajnie, ale także pozwalają oszczędzić do 60% zużywanej energii i osiągnąć klasę efektywności energetycznej

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl

Piekarniki z nowoczesnymi funkcjami

Jak wybrać odpowiedni piekarnik? Na co zwracać uwagę? Pierwszy krok do podjęcia właściwej decyzji to odpowiedź na pytanie – do jakich potraw piekarnik będzie nam najczęściej potrzebny i jakich funkcji od niego oczekujemy. Niekoniecznie najdroższy i najbardziej zaawansowany technologicznie model jest najlepszym wyborem, jeżeli nie będziemy wykorzystywać jego możliwości.

Nowoczesne piekarniki mają wiele funkcji i udogodnień. Wśród nich jest tzw. must have, czyli to, co pomoże nam wygodnie obsługiwać piekarnik i ułatwi przygotowanie pysznych potraw. 

*Termoobieg – równomiernie rozprowadza ciepło w piekarniku, pozwala piec jednocześnie na kilku poziomach i uzyskać jednakowe efekty nawet podczas przyrządzania większej ilości potraw. Daje oszczędność czasu i energii elektrycznej. 

*Szybkie nagrzewanie – dzięki tej funkcji można zaoszczędzić czas i prąd. Funkcja uruchamia najwyższą moc piekarnika, dzięki czemu ustawiona temperatura jest osiągana w czasie krótszym o 60%.

*Prowadnice teleskopowe – zwiększają komfort i bezpieczeństwa obsługi piekarnika. Nawet blachę z bardzo ciężkim naczyniem można lekko i stabilnie wysunąć do końca bez ryzyka zsunięcia się naczynia. Na przykład wszystkie modele piekarników marki Teka mają prowadnice teleskopowe na jednym lub dwóch poziomach (dodatkowo modele HL 890, HL 870 i HKL 870 mają prowadnice z pełnym wysuwem, a to oznacza jeszcze łatwiejszy i bezpieczniejszy dostęp do pieczonych potraw).

*Chłodzenie obudowy i zimne drzwi – dzięki tym technologiom nie grozi nam (a szczególnie młodszym domownikom) poparzenie, gdy dotkniemy drzwiczek pracującego piekarnika. Np. piekarniki Teka z linii Ethos mają tzw. Cool Touch System, dzięki któremu maksymalna temperatura drzwi nie przekracza 60°C (dużo poniżej normy UNE-EN 60335).  

*Kilka/kilkanaście funkcji pieczenia – każdy elektryczny piekarnik ma kilka podstawowych funkcji, jak: tradycyjne pieczenie (górna lub dolna grzałka), grill, grill + nawiew, rożen, pizza, termoobieg. Mogą być też dodatkowe, m.in.: rozmrażanie, wyrastanie ciasta drożdżowego, pieczenie z parą. Dla osób, które pieką często, ważnym parametrem jest oszczędność energii elektrycznej. Na przykład piekarniki Ebon marki Teka mają funkcję Eco, umożliwiającą przygotowanie potraw przy minimalnym zużyciu energii – piekarnik wyłącza się kilka minut przed pełnym przygotowaniem potrawy, wykorzystując ciepło nagromadzone w piekarniku (można tak piec ryby i mięsa).

*Termosonda – to przydatna funkcja dla osób, które często przygotowują mięso i ryby. Wbita w potrawę sonda sprawdza wewnętrzną temperaturę pieczonego mięsa lub ryby i gdy potrawa osiąga pożądany poziom (mięso mocno wypieczone, delikatne, krwiste), piekarnik wyłącza się automatycznie. Termosondę posiada np. model HL 890 Teka.  

*Specjalne emalie ułatwiające czyszczenie wnętrza piekarnika – ścianki piekarników oraz blachy do pieczenia są pokryte specjalną emalią łatwą do czyszczenia. Np. w piekarnikach Teka to Crystal Clean – bardzo gładka i jednolita powłoka, do której nie przywiera tłuszcz, a pozostałości z pieczenia łatwo usunąć.

* Zaawansowane, jednocześnie tanie rozwiązanie ułatwiające czyszczenie piekarnika proponuje Teka – to emalia Hydroclean, którą jest pokryte wnętrze piekarnika i blachy do pieczenia. Na dno chłodnego piekarnika wlewa się szklankę wody i włącza funkcję Hydroclean, która odparowuje wodę i kondensuje parę na ściankach komory. Po 24 minutach piekarnik sam się wyłącza. Co istotne temperatura jest wtedy na tyle niska, że można od razu usunąć zanieczyszczenia bez ryzyka poparzenia. Przy tym nie trzeba używać chemicznych środków czyszczących.

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl

INDUKCJA CZY GAZ?

Wiele osób urządzając kuchnie zastanawia się jaką płytę wybrać: indukcyjną czy gazową.
Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy, które warto poznać.

Płyty gazowe

Gotowanie na gazie ma wielu zwolenników. Część szefów kuchni nie wyobraża sobie innego sposobu obróbki termicznej. Według nich tylko ogień pozwala wydobyć z przygotowywanych potraw niepowtarzalną głębię smaku, poprzez efektywne podgrzewanie zarówno dna jak i boków naczynia. Do gotowania na gazie nie trzeba używać specjalnych naczyń. Każdy garnek jaki znajdziemy w domu będzie można wykorzystać. Gaz znakomicie się sprawdza np. w przypadku tradycyjnego chińskiego WOKa o półokrągłym dnie. Niewątpliwą zaletą płyt gazowych jest ich cena. Płyty gazowe są zazwyczaj tańsze od płyt indukcyjnych. Oczywiście wśród dostępnych modeli płyt gazowych znajdują się także modele ekskluzywne wykonane z najwyższej jakości materiałów, jednak w dalszym ciągu w porównaniu do ceny ekskluzywnych płyt indukcyjnych ich cena pozostaje atrakcyjna. Płyty gazowe są także tańsze w eksploatacji, ponieważ w Polsce ceny gazu są znacznie niższe niż ceny energii elektrycznej. Specjaliści podkreślają także ich wysoką niezawodność. Warto również zwrócić uwagę na urozmaicone wzornictwo płyt gazowych, które daje większe możliwości wyboru modelu dopasowanego do wnętrza. Płyty gazowe różnią się od siebie zarówno materiałem z jakiego wykonana jest ich podstawa – dostępne są modele z różnej grubości stali nierdzewnej oraz ze szkła, jak i kształtem rusztów oraz pokręteł.

W ofercie TEKA można znaleźć między innymi:

Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl

Płyty indukcyjne

Indukcja to najbardziej nowoczesny i bezpieczny sposób gotowania. W płytach indukcyjnych przepływ ciepła następuje wyłącznie pomiędzy płytą a dnem naczynia. Wytwarza się wtedy siła elektromagnetyczna i powstaje pole indukcyjne emitujące ciepło. Takie rozwiązanie zapewnia wyjątkową skuteczność i szybkość działania oraz eliminuje straty energii. Płyta zużywa jej jedynie tyle ile potrzeba do ogrzania postawionego garnka. Płyty indukcyjne są bezpieczniejsze od tradycyjnych. Nagrzewają się tylko nieznacznie od gorącego naczynia. Łatwiej jest też utrzymać je w czystości. Nie przypali się na nich wylane mleko czy sos, dlatego wystarczy jeden ruch ściereczką i płyta z powrotem będzie czysta. Płyty indukcyjne umożliwiają bardzo precyzyjne ustawianie mocy, dzięki elektronicznemu sterowaniu. Automatyka czasowa pozwala zaprogramować każde z pól płyty niezależnie od siebie. Natomiast automatyka gotowania to funkcja, która polega na pracy pola grzejnego przez pewien czas z mocą maksymalną dla szybkiego zagotowania. Po upływie tego czasu moc pola przełącza się automatycznie do poziomu ustawionego pierwotnie. Inną wygodną funkcją jest „Stop&Go”, której działanie przerywa na pewien czas pracę płyty. Funkcja szczególnie użyteczna w sytuacji, gdy zmuszeni jesteśmy do chwilowego pozostawienia płyty bez kontroli (telefon, dzwonek do drzwi, krótka wyprawa do sklepu po brakujące składniki itp.). Naciśniecie jednego przycisku przełącza wszystkie aktywne pola grzejne w tryb podtrzymania temperatury i pozwala na moment bezpiecznie pozostawić płytę bez nadzoru. Należy jednak pamiętać, że do gotowania na płycie indukcyjnej trzeba używać garnków wykonanych z metalu przewodzącego fale elektromagnetyczne. Jak sprawdzić, które garnki poradzą sobie z indukcją? Jest na to łatwy sposób. Wystarczy wziąć zwykły magnes, np. taki na lodówkę i przyłożyć go do garnka. Jeśli magnez się przyczepi – naczynie będzie dobre.

W ofercie TEKA można znaleźć między innymi:

  • płytę indukcyjną VR TC 95 4i o oryginalnym półokrągłym kształcie
  • płytę indukcyjną IRS 953 z 5 polami grzejnymi
  • płytę indukcyjną IRS 641 w kolorze białym
  • płytę indukcyjną IRF 644 na której można stawiać garnki w dowolny sposób
  • płytę indukcyjną IRF 321 o szerokości 30cm idealną do małych kuchni
Chcesz wiedzieć więcej? Napisz do nas: zapytajeksperta@tekainspiruje.pl